projecten

 

bureau

 

contact

 

 

     

 

ZORGBOERDERIJ LANDLUST

Restauratie en uitbreiding bestaande boerderij, Diemen

Opdrachtgever: de Key / Cordaan
Omvang: 800 + 1375 m²
Bouwkosten: € 2.500.000
Ontwerp - uitvoering: 2007-2013
Foto: Monique Hagedorn, Sjaak Henselmans, Architectenbureau-K2

Boerderij Landlust  is in 2007 aangekocht door woonstichting de Key. De achterliggende gedachte bij de aankoop was het landschap rondom Amsterdam toegankelijk te houden voor de stad en haar inwoners. Na een aantal verkenningen is een zorglandgoed ontwikkeld waar werken, wonen en recreëren gecombineerd worden.
Op Landlust komen 24 bewoners met een psychiatrische indicatie te wonen, komen er werkplekken, ateliers en voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten en hun begeleiders en een winkeltje annex theeschenkerij voor de bezoekers van het Diemerbos.

In het erfontwerp  is veel aandacht besteed aan een ontspannen, maar duidelijke afbakening van de domeinen van verschillende gebruikers; samen als het kan, apart als het moet.
Het voorhuis en twee stallen worden gerestaureerd en verbouwd. Daarbij worden een aantal vloeren weggelaten om de kapconstructie zichtbaar te maken  en wordt een bijzondere stalen trap toegevoegd die vijf verschillende vloerniveaus met elkaar verbindt. In de grote stal ter plekke van de gezamenlijke eetruimte komen daklichten die refereren aan vroegere ventilatieschoorstenen.
Aan de bestaande boerderij worden drie gebouwen toegevoegd. Een woongebouw met 3 groepswoningen, een werkschuur voor de kwekerij en een poortgebouw als schakel tussen het openbare erf en de private binnentuin van de bewoners.

Omdat de nieuwe gebouwen formeel ondergeschikt zijn aan de bestaande boerderij is de materialisatie van de nieuwe gebouwen eenvoudig, maar krachtig. Met zwarte houten gevels, grote schuifdeuren en kleine ramen wordt aansluiting gezocht bij gangbare bijgebouwen op een boerenerf.  Het materiaalgebruik  van de nieuwbouw komt weer terug in de nieuwe luiken en schuifdeuren van de bestaande boerderij.