projecten

 

bureau

 

contact

 

 

     

 

SERRESTAL

Architectonisch verbeteren Serrestalsysteem in Den Horn (2007),
’s Hertogenbosch (2009), Leudal (2010) en Middelburg (2010)

Opdrachtgever: IdAgro
Foto: Sonia Mangiapane

kaasboerderij Schellach in Middelburg

De opdrachtgever, een vennootschap van 3 zussen en de zoon van een van hen, wilde een uitbreiding van het bedrijf met een serrestal van IdAgro. De locale welstandscommissie ging in eerste instantie niet akkoord met dit voorstel. Na eerdere adviezen voor serrestallen in Groningen en Limburg vroeg ID Agro voor de vierde maal aan K2 om een locatiespecifieke modificatie op hun serrestalsysteem. Tijdens een bezoek aan het bedrijf zag K2 op het erf een enorme hoeveelheid gebruikte gevelstenen liggen. Dit leidde tot een modificatie van het dak met een overstek op forse metselwerkkolommen, waardoor de stal bijna museale kwaliteiten krijgt. Daarnaast kan het publiek op een bordes de stal in kijken zonder het koe-pad te kruisen. De bedrijfsvoering kan dus ongehinderd doorgaan.
De verschillende modificaties die K2 inmiddels heeft voorgesteld voor de serrestal gaan telkens uit van het systeem zelf en de onbenutte esthetische mogelijkheden daarvan.
Ook de welstandscommissie in Middelburg was enthousiast: de schuur wordt inmiddels gebouwd.

Als architect zoeken wij bij opdrachten als deze altijd naar de combinatie van functionele bedrijfsvoering, bouwsystematiek en vooral het besef dat een gebouw in landelijk gebied een belangrijke bijdrage levert aan de karakteristiek van het landschap.