projecten

 

bureau

 

contact

 

 

     

 

LENGTE VAN DAGEN

4 seniorenwoningen met gemeenschappelijke zolder, Lemele

Opdrachtgever: Woonstichting ‘De Veste’
Omvang: 340 m² + 120 m² bvo
Bouwkosten: € 363.000
Ontwerp-uitvoering: 1998-2001
Aannemer: Exel Lemele Bouwgroep b.v.

Voortbouwend op het karakteristieke open landschap met compacte grote bouwmassa’s zijn de woningen voor ouderen gebundeld onder een gemeenschappelijk dak.
Geïnspireerd door de poëzie van het alledaagse, willen we dat ouderen tot in lengte van dagen in Lemele kunnen wonen in een gebouw dat vanzelfsprekend lijkt, maar het bij nader inzien niet is.
Lokaal is daarbij het volume en de plaatsing van het gebouw en de ‘ruime huid’ met verschillende gevel en dakbekledingen als intermediair tussen woning en landschap.

De transparantie van de locatie in Lemele vindt zijn weerslag in de plattegrond van de ouderenwoning. Er is altijd de notie van de kamer achter de kamer, een streepje zon valt soms op een wand vanuit onverwachte hoek en de ruimte lijkt slechts afgebakend door de blokjes met entreehal en keuken/badkamer. Door middel van schuifdeuren zijn alle ruimten afzonderlijk te gebruiken. Door de overmaat in de kap heeft het woongebouw, naast een grote berging, een inherente flexibiliteit (uitbreiden of samenvoegen van woningen) die van pas komt als de eisen aan het gebruik van de woningen veranderen.