projecten

 

bureau

 

contact

 

 

     

 

MAASHAVEN

82 woningen, horeca en parkeergarage, Rotterdam

Opdrachtgever: Estrade projectontwikkeling, Rotterdam
Omvang: 13.068 m² bvo
Bouwkosten: € 9.600.000
Ontwerp-uitvoering: 1999-2004
Bouwkundig adviseur: KOW Stedenbouw en architectuur
Aannemer: Bouwcombinatie Maashaven
Foto: Roos Aldershoff

Maashaven OZ Midden doet haar naam eer aan. Het is een woongebouw tussen de Rotterdamse haven en Afrikaanderwijk, tussen een stadsas en een woonstraat en tussen de noordkop en de zuidpunt. De gevel vormt een Maashavenfront met lange horizontale lijnen. Aan de kant van de Afrikaanderwijk voegt het ritme van de gevel zich naar het karakter van de woonstraat.
Het woongebouw Maashaven OZ Midden maakt deel uit van een gesloten bouwblok. Hierdoor heeft het een harde buitengrens naar het openbare rijk en een privaat binnengebied met individuele tuinen. Ertussen bevindt zich een aantal collectieve buitenruimten die toegankelijk zijn voor de bewoners die ervan gebruik maken.
Door de omvang van het blok is er extra aandacht besteed aan de verschillende domeinen en circuits in het blok. Zo zijn de galerijen nooit meer dan 6 voordeuren lang en kunnen deze door middel van grote schuifpuien bij de woning getrokken worden.
Er zijn drie basistypen woningen: de gezinswoning, de maisonnette en het penthuis. Daarnaast zijn de commerciële ruimten nog in te vullen als werkwoningen. In elk woningtype bestaat de mogelijkheid van een formele en een informele koppeling van eetkeuken en woonkamer.
De verdere woningdifferentiatie wordt bepaald door de plaats in het blok, de buitenruimte van de woning en het gebruik van de collectieve ruimten. Door de afwisseling van deze parameters ontstaat een aantal verschillende woonprofielen.